Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciasta drożdrzowe

Placek drożdżowy

Składniki: • 2 szklanki mleka • 15 dag drożdży • 6 żółtek • kostka margaryny • 6 szklanek mąki Sposób przyrządzenia: 2 szklanki mleka ogrzać i dodać 15 dag drożdży,6 żółtek, stopioną kostkę margaryny wymieszać.Masę dodać do 6 szklanek mąki wyrobić ciasto. Włożyć zawinięte w serwetkę do garnka z zimną wodą aż wypłynie na wierzch.…

Ciasto drożdżowe

Składniki: • 0.5 kg mąki • 15 dag cukru • 0.25 l mleka • 5 jajek • 10 dag masła • 6 dkg drożdży • 5 dkg rodzynek • skórka cytrynowa • sól Sposób przyrządzenia: Z 0.1 kg mąki, mleka, drożdży roztartych z cukrem przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i…

Placek drożdżowy.

Skład: 1/2 kg mąki 4 g drożdży 1 szklanka mleka 10 g masła 15 g cukru 4 żółtka szczypta soli 1 łyżka cukru wanilinowego Sposób przyrządzenia: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 1/3 mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać żółtka, mąkę sól, cukier…