Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wywar z warzyw

Zupa cebulowa z serem Emmentaler

Składniki: 50 g masła 2 cebule pokrojone w talarki 10 ml (2 łyżeczki) mąki 1 l wywaru warzywnego lub bulionu z kurczaka 4 łyżki stołowe wytrawnego białego wina 4 kromki chrupiącego, białego pieczywa 150 g startego sera ementaler sól i czarny pieprz mielony Przygotowanie: Roztopić masło w dużym rondlu. Dodać cebulę i smażyć około 12…

Zupa z bakłażana

 Składniki: • 1 bakłażan • 4 – 6 pomidorów • czosnek • bazylia • warzywa na wywar • oliwa z oliwek • sól Sposób przyrządzenia: Bakłażana obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, siekany czosnek i bazylię. Zalać wywarem z warzyw, posolić i zagotować. Podawać z grzankami ciemnego…

Zupa-krem z zielonego groszku

Składniki: • 400 g mrożonego zielonego groszku • 1,5 l wywaru z warzyw (może być bulion z kostki) • 1 cebula • 2 żółtka • 4 łyżki śmietany 36% • 2 łyżki masła • koperek • grzanki przyprawy: • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Groszek rozmrozić. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle. Dodać groszek, podsmażyć. Dodać…

Zupa z cukinii

Składniki: • 50 dag młodych owoców cukinii • 2 szklanki intensywnego wywaru z warzyw mieszanych • 30 dag ziemniaków • 2 cebule • 1 łyżka masła • trzy czwarte szklanki śmietany • 6 ? 8 łyżek zielonej pietruszki posiekanej z koperkiem • sól • pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki pokroić i włożyć do niewielkiej ilości wrzącej…