Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: warzywna

Sałatka z buraczków z ziołami

Składniki: 4 surowe średniej wielkości buraczki/ starte na dużych oczkach/ 1 pokrojony w plasterki świeży ogórek 2 łyżki pokrojonych ziół / koperek, bazylia, pietruszka, szczypiorek/ 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki oleju sałatkowego Sposób przyrządzenia: Olej wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą, wylać na buraczki i wymieszać. Plasterki ogórków ułożyć dookoła…

Sałatka tropikalna Danuty

Składniki: 2 duże pomidory 1 papaja ćwiartka ananasa 1 dojrzałe mango 2 cytryny 5 dkg cukru 3 pomarańcze ½  szklanki wody 1 grejpfrut Sposób przyrządzenia: Pomarańcze i grejpfruta pokroić w małe cząstki, mango, ananasa, i papaję pokroić w kostkę, dodać zmiksowane pomidory, sok z cytryn i wodę, posłodzić i delikatnie wymieszać. Przełożyć  do szklanych pucharków…

Sałatka Oliviera

Składniki:

    • ½ kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
    • ½ kg ugotowanej marchewki
    • ½ kg ugotowanych buraczków
    • ½ kg kiszonych ogórków
    • 3 średnie cebule
    • ½ kg świeżych  ogórków
    • 1 puszka konserwowego groszku
    • 4 jabłka
    • 6 ugotowanych jajek
    • 30 dkg kiełbasy
    • 1 słoik majonezu
    • sól, pieprz do smaku

Read more →

Sałatka z czerwonej kapusty z owocami

Składniki: 15 dkg czerwonej poszatkowanej kapusty 1 jabłko pokrojone w plasterki 1 pomarańcz podzielony na części 1 banan obrany, pokrojony w plasterki ananasy z puszki, osączone, pokrojone w kostkę sok z cytryny 3 łyżki octu winnego 4 łyżki  oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Poszatkowaną czerwoną kapustę zagotować w 2 litrach wody, wlać ocet,…

Szparagi z parmezanem

Składniki: 1 ½ kg szparagów 1 łyżeczka parmezanu 1 łyżka soli 1 łyżeczka i 10 dkg masła ½ łyżeczki cukru sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Szparagi obrać cienko, odkroić twarde końce, ułożyć w wiązki, związać nitką. Skórki i odcięte części gotować około 10 minut w 1 litrze wody. Ugotowane przełożyć na lnianą ściereczkę, wystudzić, dokładnie…