Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: recepta

Nalewka z dzikiej róży

Składniki 1 kg owoców dzikiej róży 3/4 l spirytusu 1/4 l wódki czystej ¼ l Brendy 0,5 l miodu akacjowego 2 szklanki przegotowanej chłodnej wody 2 goździki 2 ziarna kardamonu 2 cm laski cynamonu Sposób przyrządzenia: Owoce róży  jeśli nie przemarzły na krzewie, zamrozić w zamrażalniku, umyć i pozakłuwać za pomocą widelca.. Zalać spirytusem, dodać…

Nalewka z jeżyn

Składniki: 2 szklanki jeżyn 1/2 szklanki cukru 1 szklanka wódki czystej 1 szklanka Brendy 1 szklanka syropu kukurydzianego 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżka soku cytrynowego Sposób przyrządzenia: Przebrane i umyte jeżyny wsypać do słoja, wsypać cukier. Jeżyny w miarę możliwości rozgnieść i wymieszać z cukrem, odstawić na kilka godzin. Dodać wódkę i Brendy,…

Nalewka śliwkowa na rumie

Składniki:1 kg dojrzałych śliwek węgierek1 szklanka cukru3 szklanki rumu Sposób przyrządzenia:Śliwki umyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. W dużym, czystym słoju ułożyć śliwki przesypując je cukrem, zalać rumem i odstawić szczelnie zamknięte na okres 4 miesięcy. Co jakiś czas przemieszać potrząsając słojem. Po tym okresie przefiltrować, przelać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka…

Nalewka bananowa

Składniki: 1 duży dojrzały banan 1/2 szklanka cukru ½ szklanki wody 1/2 laski wanilii ¾ litra wódki czystej Sposób przyrządzenia: Banana obrać, rozgnieść widelcem i przełożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć, odstawić na 8 dni. Cukier rozpuścić w wodzie, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut zbierając tworzącą się pianę, schłodzić. Nalewkę przefiltrować, połączyć z…