Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepisy kulinarne

Bakaliowe pomarańcze

Składniki:
25 dag maku
3 szklanki mleka
1/3 szklanki miodu
5 dag migdałów
po 2 łyżki posiekanych suszonych daktyli, fig, skórki pomarańczowej kandyzowanej
6 pomarańczy
mięta

Sposób przyrządzenia:
Mak opłukać, zalać wrzącym mlekiem, gotować na małym ogniu 15 minut. Odcedzić, razem z migdałami trzykrotnie zemleć. Miód podgrzać w rondelku, wymieszać z makiem. Dodać resztę bakalii, wymieszać. Pomarańcze przekroić na pół ,wydrążyć. Miąższ oczyścić z błonek, pokroić, dodać do masy makowej, wymieszać. Masą makową napełnić pomarańcze, ozdobić listkami mięty.
Przepis nadesłany Ekspresowy konkurs bakaliowy  przez Barbara Renik

Pascha z bakaliami

Składniki:po 50 g orzechów włoskich, migdałów (bez łupiny), daktyli, fig i rodzynekpo 2 łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny i pomarańczykieliszek koniaku 120 g masła 350 g cukrucukier waniliowy 8 żółtekkilogram tłustego twaroguwiśnie z konfitury do dekoracjiSposób przyrządzenia:Orzechy, migdały, daktyle i figi posiekać. Wymieszać z opłukanymi rodzynkami i skórką z cytryny oraz pomarańczy. Bakalie zalać…

Babeczki z bakaliami

Składniki:500g mąki,40 g drożdży,120 g cukru,1 filiżanka letniego mleka,375g margarynypół łyżeczki soli,starta skórka z polowy cytryny i 1 pomarańczy,5 jajek,150 g rodzynek,parę posiekanych migdałów Sposób przyrządzenia:Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką maki oraz drożdże wymieszać i wlać w zagłębienie. Po około 15 minutach dodać pozostałe…

Ciasteczka z bakaliami bardzo szybkie

Składniki500 g płatków owsianych 250 g cukru125 g masła lub margarynypół łyżeczki proszku do pieczenia2 duże jajkaodrobina aromatu migdałowegorodzynki, pokrojone orzechy, migdały, płatki kokosowe Sposób przyrządzenia:Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować nieduże ciastka okrągłego kształtu, lekko spłaszczać, układać na papierze do pieczenia w centymetrowych odstępach. Piec na jasnozłoty kolor w temperaturze ok. 160 stopni.  Wyjmujemy…