Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: migdałową

Migdałowe szaleństwo

Składniki: 150 g migdałów 1 główka czosnku 250 g pszennej czerstwej bułki 1/3 szkl oliwy 3 łyżki octu 1,5 l wody zielone winogrona Sposób wykonania: Bułkę bez skórki pokroić na mniejsze kawałki, które namoczyć  w wodzie. Następnie sparzone wrzątkiem migdały obrać ze skórki i razem z czosnkiem zmiksować, wówczas dodać do nich odciśniętą z wody…

Zupa migdałowa Agi

Składniki: 15 dkg migdałów 1,5 l mleka cukier 1 żółtko ryż ugotowany na sypko Sposób przyrządzenia: Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy z łupinek i odstawiamy, żeby wyschły i ostygły. Gdy migdały są zimne i suche dolewamy 1,5 l gorącego mleka, stawiamy na małym ogniu i gotujemy 10-12 min. Zupę można lekko osłodzić i tuż przed podaniem…

Nalewka amaretto

Składniki: 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 2 szklanki wódki czystej 2 szklanki Brendy 4 łyżeczki posiekanych migdałów Sposób przyrządzenia: Wodę wymieszać z cukrem i migdałami, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Przefiltrować i schłodzić. Wymieszać z wódką i Brendy, odstawić na kilka godzin. Przelać do butelek, szczelnie zamknąć.…

Wielkanocna zupa migdałowa

Składniki: 20 dkg słodkich migdałów 5 dkg rodzynek 5 -10 dkg ryżu 1 litr bulionu jarzynowego ½ szklanki śmietany szczypta cukru waniliowego cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać dokładnie ze skórki, przekręcić przez maszynkę do mięsa. Do bulionu dodać rodzynki, wypłukany ryż, gotować. Pod koniec gotowania dodać zmielone migdały. Przyprawić wedle upodobań.…

Migdałowiec – Bienenstich

Składniki: Ciasto drożdżowe: 50 dag maki tortowej 2 jaja i 2 żółtka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki ciepłego mleka(letnie) 3 dag drożdży 12 dag masła Sposób przyrządzenia: Zrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na formą do pieczenia i znowu postawić do wyrośnięcia. Polewa: Składniki: 1 kostka masła 25 dag…