Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jabłkowy

Torcik jabłkowy*

Składniki: 30 dag mąki 10 dag zmielonych migdałów 20 dag masła 40 dag cukru szczypta soli 3 całe jajka 4 białka 1 kg jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu wanilowego 10 dag płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do przygotowania formy Sposób przyrządzenia: Masło z…

Nadziewane jabłka

Wziąć jabłka, ostrugać, wydrążyć ostrożnie i napełnić farszem następującym: utłuc migdałów, dodać trochę masła, cukru, tartej bułki, kilka jaj, wymieszać dobrze i napełnić tem jabłka. Zrobić kruche ciasto, rozwałkować cienko, układać jabłka na cieście jak farsz do pierogów, zawinąć, wykrajać szklanką, posmarować dobrze brzegi żeby się nie otworzyły i włożyć do formy od tortów lub na blachę, wysmarowaną masłem i piec w piecu. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej „Co dziś na obiad”

Tort jabłkowy

Składniki: 100g masła, 125g cukru, 1 jajko, 200g mąki, 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia, 2-4 duże łyżki mleka. Masa jabłkowa: 1kg jabłek, 3/4l soku jabłkowego, 2 budynie waniliowe, 200g cukru, 1 cukier waniliowy. Sposób przyrządzenia: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do tortownicy o średnicy 28 cm. Budyń ugotować w soku jabłkowym, dodać…