Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dymka

Czerwona cebula faszerowana tuńczykiem

Składniki: 4 duże cebule 15 dkg konserwowanego tuńczyka 2 szklanki mleka 2 łyżki gęstej śmietany kilka kaparów 4 łyżki tartego sera sól, pieprz, majeranek Sposób przyrządzenia: Cebule obrać, zalać gorącym mlekiem, odstawić na 10 minut, odcedzić, schłodzić. Używając cienkiego noża i łyżeczki wydrążyć środek cebuli.  Tuńczyka obsączyć z zalewy, dodać posiekaną, wydrążoną część cebuli, śmietanę…

Cebulki w winnej marynacie

Składniki: 50 dkg małych cebulek 2 szklanki białego wina 1/3 szklanki białego octu winnego 1 papryka chili 1 liść laurowy ½ łyżeczki nasion kminku sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulki obrać, zalać wrzątkiem, blanszować 1 minutę, odcedzić. Pozostałe składniki  wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać cebulki, gotować powoli 10 minut, przełożyć do czystego…

Cebulki w słodko kwaśnej marynacie

Składniki: 50 dkg małych cebulek 3 goździki 1 liść laurowy kłącze imbiru – do smaku ¼ szklanki białego octu winnego 1 łyżka cukru laska waniliowa do smaku 10 ziaren pieprzu sól Sposób przyrządzenia: Cebulki obrać, zalać wrzątkiem, blanszować 1 minutę, odcedzić. Pozostałe składniki  wymieszać i doprowadzić do wrzenia.  Gorącą marynatą zalać umieszczone w słoju cebulki,…

Aromatyczna zupa z mięsem wieprzowym

Składniki: 25 dkg łopatki wieprzowej 1 łyżka oliwy 1 dymka 1 łodyga selera naciowego ½ łyżeczki octu 6% sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w paski, zalać 4 szklankami  wody, doprowadzić do wrzenia, gotować aż mięso zmięknie, przyprawić.  Cebulkę i  łodygę selera obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać…