Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bezy

Bezowy torcik malinowy

Składniki: 3 gotowe blaty bezowe gotowa polewa czekoladowa 2 szkl. bitej śmietany 650 g malin 80 g cukru pudru 5 kieliszków wódki wiśniówki 50 g wiórków koksowych Sposób wykonania: Polewę czekoladową stopić po czym posmarować nią oba płaty bezowe. Następnie około 500g malin wymieszać z wiśniówkę po czym rozgnieść je widelcem. Śmietanę ubić na sztywno…

Torcik z bezików orzechowy

Składniki: 20 g gotowych bezików 200 g masła ¾ szkl. cukru pudru 4 żółtka 1 szkl. bitej śmietany 150 g orzechów włoskich kieliszek koniaku Sposób wykonania: Masło razem z cukrem i żółtkami zmiksować po czym dodać posiekane orzechy. Całość wymieszać i dodać ubitą na sztywną pianę śmietanę, delikatnie połączyć. W trackie wmieszać do smaku kieliszek…

Bezy w likierze

Składniki: 10 gotowych bez 150 g cukru pudru 2 łyżki czekolady w proszku 3 łyżki mleka łyżka stopionego masła Sposób wykonania: Mleko zagotować po czym dodać do niego cukier oraz czekoladę. Całość dokładnie utrzeć na gładką masę, wówczas dodać roztopione zimne masło. Powstałą masą smarować bezy i odstawiać aby obeschły.

Bezy z ciemnym kremem

Składniki: 150 g gotowych bezików opakowanie kremu karpatka 2 szkl. mleka ½ kostki masła 3 łyżki rozpuszczalnej kawy łyżka rumu Sposób wykonania: Krem karpatka przyrządzić według opisu na opakowaniu, wówczas dodać do niego masło oraz kawę. Całość dokładnie zmiksować po czym dodać rum i dokładnie wymieszać. Powstałym kremem smarować bezy i złożyć po dwie.