Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lukrowane serduszka

Składniki:
Ciasto:
200 g ( 1 ¼ szklanki) mąki
½ łyżeczki Proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
80 g ( ½ szklanki) cukru pudru
1 łyżeczka Cukru wanilinowego
2 żółtka
1 łyżka mleka
Do dekoracji:
1 Lukier gotowy klasyczny
1 Lukier gotowy różowy
1 Lukier gotowy zielony
1 Perełki cukrowe
Sposób przyrządzenia:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto, wstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Metalową foremką wycinać serduszka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lukry rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzone serduszka polać lukrem. Odstawić do zastygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu jednego lukru nakładać lukier innego koloru tworząc wzorki. Na mokry lukier posypać perełki cukrowe. Piec około 15 min.
Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Teresa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *