Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzegorz

Forum Replies Created

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Kiszone pomidory #44358
    Grzegorz
    Participant

    Ja jeste teraz pewien na 100% że cos brakuje w tym przepisie ale na drugi rok zrobie tak jak radzicie tylko szkoda tych pomidorów zastanawiam sie tylko czy by wina z tych słoików nie zrobił bo tak ładnie fermentują .

    in reply to: Kiszone pomidory #44352
    Grzegorz
    Participant

    Ja już z tego nic niewiem jednym słowem do kitu część fermentuje a te co nie sfermentowały to są bez smaku te co jadłem były przepyszne podejrzewam że ten przepis co mi dała to jest nie kąplletny wydaje mi się że popodkiszeniu trzeba ich zapasteryzować ale to na następny rok wypróbuje.
    Pozdrawiam grzesiek

    in reply to: Kiszone pomidory #44288
    Grzegorz
    Participant

    Powiem szczerze ¿e nie jestê smakoszem ryb z jednym wyjatkiem karp po ¿ydowsku ale tylko ga³ki tz. mielony bo niemam nerwów do o¶ci dziwnie to brzmi bo jestê zapalonym wêdkarzem ale ryby które ³owie to jedz± sasiedzi i znajomi ale jak trafi sie wêgorz to mu nie przepuszcze i jest wêdzony a nastepnie l±duje na stole wraz z 0,75 i z sasiadem delektujemy sie trunkiem tz. wegorzem ale jak co¶ znajde ciekawego o bucie hali to napisze

    Post edited by: grzech, at: 2005/10/20 20:32

    in reply to: Wegetarianizm itd #44274
    Grzegorz
    Participant

    A ja bez miêsa ani rusz najlepiej to golonka i pieczeñ wo³owa ale jak ktos lubi je¶æ lub musi same warzywa to te¿ dobrze

    in reply to: szpinakożercy wszystkich krajów #44272
    Grzegorz
    Participant

    A ja uwielbiam szpinak w tradycyjny sposób przygotowany .
    Zasma¿ony i podprawiony ¶mietan± oczywi¶cie z dodatkiem czosnku

    in reply to: jak upiec w całości młodego barana #44269
    Grzegorz
    Participant

    Nie jest to tak od rêki ja to robi³em tak
    Jagnie oko³o 20/30 kg oprawione bo takie ¿e¶my zawsze kupowali
    jak ognisko w sobotê to zaczyna³em go robiæ w poniedzia³ek
    dobrze wymyte Jagnie w³o¿yæ do du¿ego baniaka by siê ca³e zmie¶ci³o , wlaæ z 10 litrów piwa jakie to niema znaczenia byle nie mocne i resztê uzupe³niæ wod± i tak niech stoi do soboty .
    rano wyci±gasz Jagnie nacierasz sol± i w ca³o¶ci podgotowujesz tak na pó³ miêkko woda w tej wodzie w której siê moczy³o nie mo¿e byæ miêkkie tylko twardawe.
    wyci±gn±æ i wystudziæ .,
    4 g³ówki czosnku
    4 cebule

    na desce zetrzeæ czosnek ,starta cebula, pieprz, sól i wegeta wymieszaæ to wszystko razem i natrzeæ tym wystudzone Jagnie i niech tak le¿y do wieczora .,

    Przyszykowaæ ognisko i ro¿en do krêcenia piec Jagnie na wolnym ogniu podlewaj±c piwem i w miarê pieczenia skrawywaæ i je¶æ .
    co do przypraw to wed³ug upodobañ.,
    Mo¿na nie gotowaæ ale wtedy d³ugo sie piecze i jest twarde a podgotowane po upieczeniu palce lizaæ i .
    I obowi±zkow± do tej zagrychy 1L okowity na g³owê a dla pañ 0,75 lub 1,75 .
    Ale radzê wpierw upiec a potem piæ bo z praktyki wiem ¿e jak odwrotna kolejno¶æ
    to rano psy barana rozci±gaj± bo taki ³ykowaty.
    Smacznego i pozdrawiam Grzech

    Post edited by: grzech, at: 2005/10/13 22:12

    in reply to: udka kurczaka nadziewane #44268
    Grzegorz
    Participant

    Ja robiê ca³ego kurczaka nadziewanego .
    Po³o¿yæ kurczaka na desce brzuchem do spodu 1,5kg,przeci±æ wzd³u¿ grzbietu i powoli wytrybowaæ wszystkie ko¶ci musi byæ bardzo ostry nó¿.
    Nastêpnie natrzeæ w ¶rodku przyprawami wedle uznania ja u¿ywam wegety i czosnkiem ,zeszyæ zostawiaj±c otwór z ty³u .
    Farsz
    1 kg miêsa mieszanego zmieliæ
    sól ,pieprz, czosnek ,starta cebula ,wegeta, du¿o zielonej pietruszki
    1 namoczona bu³ka
    2 jajka
    wszystko dobrze wyrobiæ i nadziaæ kurczaka i uformowaæ zeszyæ otwór
    folie aluminiow± posmarowaæ dobrze t³uszczem i zawin±æ szczelnie kurczaka
    nagrzaæ dobrze piekarnik i w³o¿yæ blachê z ptokiem do pieczenia piec z pó³torej godziny pod koniec rozwin±æ folie ¿eby siê ³adnie przyrumieni³
    mo¿na je¶æ na zimno wraz z wêdlinami lub na gor±co do obiadu
    smacznego

    in reply to: Kiszone pomidory #44267
    Grzegorz
    Participant

    Na pewno napisze co z tego wysz³o narazie woda jest czysta mo¿e nie sfermentuj± .
    Pozdrawiam grzech

    in reply to: Kiszone pomidory #44265
    Grzegorz
    Participant

    Wielkie dziêki napewno wyprubujê ale dzis w³a¶nie dosta³em ten przepis o króry mi chodzi³o mo¿esz wyprubowaæ.
    Pomidory Kwaszone
    Pomidory najlepiej ma³e lub limonka
    Li¶æ selera,koper,czosnek.
    Zalewa
    3 l wody
    100 ml. octu
    4 dkg. soli
    10 dkg. cukru
    gotowaæ zalewe 10 minut
    do s³oików na³ozyæ na dno koper listek selera i czosnek .Na³ozyc pomidorów i zalac letni± zalew± ,zakrêciæ i odstawiæ po oko³o miesi±cu nadaj± siê do jedzenia a ja jad³em takie które sta³y prawie rok i by³y bardzo dobre mozna by³o kroiæ w plasterki Smacznego!

    in reply to: Kiszone pomidory #44263
    Grzegorz
    Participant

    Ja te¿ tak mysla³em i wyszed³ jeden wielki smród wszystkie s³oiki sfermentowa³y a wiem ¿e ludzie robia bo jad³em i s± przepyszne ale tam gdzie jad³em niemoge sie przepisu doprosiæ tz. ¿ona dosta³a ale nie kompletny bo wszystko sfermentowa³o a sz³o woda, sól koper ,czosnek ,li¶æ selera i podejrzewam ¿e id± jeszcze inne sk³adniki które powoduj± kisniêcie a nie fermentacje.
    Pozdrawiam grzech

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)