Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Durian  przygotowanie do spożycia

  • Durian nazywany jest królem owoców ze względu na swoje ogromne rozmiary. To wiecznie

zielone drzewa o pojedynczych, eliptycznych, łuskowatych i zielonych liściach bez połysku. Kwiaty silnie pachnące, zwykle kremoworóżowe. Rodzaj liczy ok. 20 gatunków pochodzących z tropikalnych obszarów południowo-wschodniej Azji. Nie wszystkie odmiany są jadalne. Kupując owoce wybieramy te o jasnych kolcach, bez plam i białych ognisk pleśni pomiędzy kolcami. Durian dobrze znosi zamrażanie i z tego względu często sprzedawany jest zamrożony. Durian jest bardzo wartościowym owocem z uwagi na zawarte w nim składniki. Zawiera kompleks witaminy B, witaminę C, błonnik, potas, miedź, żelazo, magnez, aminokwasy egzogenne. Jedyny minus to bardzo silny, dla wielu nieprzyjemny zapach który jednak znika po odpowiednim przygotowaniu owoców.

  • Owoc Duriana układamy na twardym podłożu wierzchołkiem do góry. Aby przeciąć grubą, twardą skórę niezbędny jest duży, ciężki i ostry nóż.

  • Uderzając nożem w szczyt owocu nacinamy skórę na długości około 4 cm, odciągamy skórę w bok.
  • Odkładamy nóż i „rozrywamy” skórę odsłaniając smakowity miąższ. Należy uważać aby nie pokaleczyć dłoni kolcami.

                                                                                 

  • Używając łyżki wyjmujemy miąższ.

 

 

 

 

  • Usuwamy pestki

  • Używając noża odsłaniamy kolejne części miąższu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *