Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto Weroniki

I kolejny przepis na znakomite ciasto. Tym razem z kawałkami rabarbaru. Aby upiec to ciasto potrzebujesz: rabarbaru, masła, mąki i jajek. 
 

Składniki:

  • 1 kg rabarbar
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Do miękkiego masła dodać cukier puder.
    Razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania oddawać stopniowo po jednym jajku.
    Gdy składniki się połączą wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Rabarbar dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki.
    Wrzucić je do ciasta i razem przemieszać.
    Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *