A teraz przepis dla miłośników słodkości. Bezy kawowe Marioli. Do ich wykonania potrzebujesz: jajek, cukru pudru oraz kawy rozpuszczalnej.
Składniki:
- 7 białek
- 1 szkl cukru pudru
- 1 łyżka mielonej kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
Sposób wykonania:
-
Miskę sparzyć wrzątkiem.Dokładnie wytrzeć do sucha po czym przełożyć do niej białka.Dodać szczyptę soli i razem ubijać na puszystą masę.Pod koniec ubijania dodać rozpuszczalną kawę oraz cukier.Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści.Wówczas z powstałej piany formować małe bezy na formie wyłożonej papierem.Można użyć do tego rękawa cukierniczego.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i trzymać jeszcze w piekarniku około 40 minut.
Liczba porcji: 4