Zapiekany kalafior Izy
Zapiekany kalafior Izy 0 out of 5 based on 0 voters.
Tym razem podajemy przepis na pysznego zapiekanego kalafiora z sosem beszamelowym i żółtym serem. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kalafiora, masła, mleka, żółtego sera i przypraw.
Składniki:
- 1 kalafior
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka tartego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- tłuszcz od smarowania naczynia

Sposób wykonania:
-
Kalafiora przełożyć do garnka.Zalać osolonym wrzątkiem i zagotować.Trzymać na ogniu około 5 minut.W między czasie do rondelka wrzucić masło.Rozpuścić go na małym ogniu.Wówczas dodać mąkę i energicznie mieszać do połączenia się składników.Zdjąć rondelek z ognia i nie przerywając mieszania wlewać stopniowo mleko.Gdy składniki zaczną się łączyć ponownie postawić rondelek nas ogniu.Podgrzać i doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.Natomiast kalafior odcedzić i podzielić go na różyczki.Przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.Polać go sosem i posypać startym serem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 40 minut.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Kalafior
- Opublikowano: niedziela, 26, październik 2014 14:28
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak