Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany kalafior Izy

Tym razem podajemy przepis na pysznego zapiekanego kalafiora z sosem beszamelowym i żółtym serem. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kalafiora, masła, mleka, żółtego sera i przypraw. 
 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka tartego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz od smarowania naczynia

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora przełożyć do garnka.
    Zalać osolonym wrzątkiem i zagotować.
    Trzymać na ogniu około  5 minut. 
    W między czasie do rondelka wrzucić masło.
    Rozpuścić go na małym ogniu.
    Wówczas dodać mąkę i energicznie mieszać do połączenia się składników.
    Zdjąć rondelek z ognia i nie przerywając mieszania wlewać stopniowo mleko.
    Gdy składniki zaczną się łączyć ponownie postawić rondelek nas ogniu. 
    Podgrzać i doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
    Natomiast kalafior odcedzić i podzielić go na różyczki.
    Przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
    Polać go sosem i posypać startym serem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 40 minut. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *