Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keks bakaliowy

Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: ciasta. Dziś przepis na ciasto pełne bakalii. Czyli nasz pomysł na keks bakaliowy. Do jego wykonania potrzebujesz: jajek, mąki, masła, bakalii  i cukru. 
 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru 
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 300 g bakalii 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Do miękkiego masła dodać szczyptę soli.
    Utrzeć na puszystą masę po czym nie przerywając ucierania dodawać cukier i cukier waniliowy.
    Ucierać do uzyskania gładkiej masy.
    Następnie wbijać do masy po jednym jajku.
    Dodać jeszcze kilka kropel aromatu i nadal ucierać,
    Na koniec dodać jeszcze mąkę przesianą z proszkiem o pieczenia.
    Gdy składniki się połączą wrzucić jeszcze bakalie.
    Całość przemieszać i powstałe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godzinę.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *