Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany kalafior Aldony

Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: warzywa. Tym razem kalafior w roli głównej. Aby przygotować ten przepis potrzebujesz: kalafiora, mleka, żółtego sera i gałki muszkatołowej. 
 

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szkl mleka
  • 150 g sera żółtego
  • ½  łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora dokładnie oczyścić i podzielić na pojedyncze różyczki.
    Wrzucić je do garnka, zalać osoloną wodą i lekko obgotować.
    Wówczas je odcedzić i ułożyć  w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
    Następnie ser zetrzeć na tarce.
    Dodać do niego mleko oraz mąkę.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Powstałą masę rozłożyć na kalafiorze.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 15 minut.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *