Zapiekany kalafior Aldony
Zapiekany kalafior Aldony0 out of 5 based on 0 voters.
Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: warzywa. Tym razem kalafior w roli głównej. Aby przygotować ten przepis potrzebujesz: kalafiora, mleka, żółtego sera i gałki muszkatołowej.
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szkl mleka
- 150 g sera żółtego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Kalafiora dokładnie oczyścić i podzielić na pojedyncze różyczki.Wrzucić je do garnka, zalać osoloną wodą i lekko obgotować.Wówczas je odcedzić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.Następnie ser zetrzeć na tarce.Dodać do niego mleko oraz mąkę.Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.Powstałą masę rozłożyć na kalafiorze.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 15 minut.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Kalafior
- Opublikowano: czwartek, 31, marzec 2016 05:43
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak