Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z dorsza i ziemniaków

Składniki:

  • ½ kg filetów z dorsza
  • 1 brokuł
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ szkl mleka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Ziemianki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i pokroić w plastry.
Następnie brokuły obgotować w osolonej wodzie przez kilka minut.
Natomiast filety pokroić na mniejsze kawałki, które skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem po czym usmażyć z obu stron na złoty kolor n  rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem posiekanej cebuli.
Do złocistej ryby wlać mleko i doprawić do smaku solą, pieprze oraz gałką muszkatołową.
Na koniec do naczynia żaroodpornego  przełożyć plastry ziemniaków, na nich rozłożyć różyczki brokuł i zalać całość rybą z sosem.
Wierzch posypać startym serem oraz posiekaną natką pietruszki.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *