Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana
Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana0 out of 5 based on 0 voters.
Szybkie i oryginalne przepisy z warzyw. Zapiekanka kalafiorowa to nasza dzisiejsza propozycja. Przepis zawiera: kalafiora, ziemniaki, śmietanę, żółty ser.
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 ziemniaki
- 15 dag żółtego sera
- 200 ml śmietany
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Kalafiora dokładnie umyć, podzielić na różyczki i wrzucić je do garnka.Obgotować lekko w osolonej wodzie.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i również obgotować.Następnie odcedzić warzywa i ułożyć je w naczyniu do zapiekania wysmarowanego masłem.Żółty ser zetrzeć.Wymieszać go ze śmietaną i sokiem z cytryny.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałym sosem zalać warzywa.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 30 minut.Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Kalafior
- Opublikowano: sobota, 22, luty 2020 18:32
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak