Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane jabłka w migdałowym cieście

Składniki:

  • 600 g jabłek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki śliwowicy
  • Skórka z 1 cytryny
  • 100 g migdałów
  • 3 jajka
  • 100 g cukru

Sposób wykonania:

  1. Jabłka  obrać, pokroić na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne po czym skropić je śliwowicą i oprószyć cynamonem, wówczas przełożyć do naczynia .żaroodpornego  wysmarowanego  masłem.
    Następnie żółtka utrzeć z cukrem oraz posiekaną skórką z cytryny.
    Do masy dodać białka ubite na sztywną pianę oraz zmielone migdały, delikatnie połączyć.
    Wylać masę na jabłka i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *