Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wielkanocne faszerowane jajka Pawła

Pyszne faszerowane jajka, które idealnie sprawdzą się na Wielkanocnym stole. Do ich wykonania potrzebujesz: pieczarek, czosnku, majonezu i śmietany. 
 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki śmietany
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie.
    W między czasie obrać pieczarki i drobno posiekać.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Razem z pieczarkami wrzucić go na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Całość przesmażyć po czym zdjąć z patelni do ostygnięcia.
    Następnie gotowe jajka odcedzić, obrać ze skorupek, a gdy ostygną przekroić wzdłuż na pół.
    Delikatnie wydrążyć żółtka, które rozetrzeć widelcem i wrzucić do pieczarek.
    Dodać jeszcze śmietanę oraz majonez.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym farszem wypełnić białka jajek..
    Ułożyć na półmisku i udekorować według upodobań.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *