Chrzan z jajkami
Składniki:
2-3 korzenie chrzanu
2 jajka
½ szklanki gęstej śmietany
sól, cukier
biały ocet winny
Sposób wykonania:
Korzenie chrzanu umyć, oczyścić zetrzeć na drobnej tarce. jaja ugotowane posiekać utrzeć ze śmietaną połączyć z chrzanem dodać do smaku sól cukier i ocet.

 

 

 

Chrzan z pomarańczą
Składniki:
5 kwaśnych jabłek
½ szklanki tartego chrzanu,
nieduża pomarańcza
5 łyżek soku cytrynowego,
sól, cukier
Sposób wykonania:
Obrane jabłka zetrzeć na tarce, skropić sokiem cytrynowym, wymieszać z chrzanem. Pomarańcze sparzyć, umyć, zetrzeć skórkę na tarce. Z tak otartej wycisnąć sok, sok i skórkę dodać do jabłek i chrzanu, wymieszać. Doprawić do smaku solą i cukrem.

Chrzan ze śmietaną
Składniki:
2 korzenie chrzanu
łyżka masła
sok cytrynowy
surowe żółtko
¼ szklanki gęstej śmietany
sól, cukru
Sposób wykonania:
Obrany i umyty chrzan zetrzeć na drobnej tarce, przelać wrzątkiem. W rondlu stopić łyżkę masła, dodać chrzan, wymieszać, rozprowadzić śmietaną tak, aby powstał gęsty krem. Dodać sól, cukier i sok z cytryny, zaciągnąć żółtkiem. Wstawić na noc do lodówki.

Chrzan z burakiem ćwikłowym
Składniki:
2 buraki ćwikłowe
2 korzenie chrzanu
sok z cytryny
sól, cukier
Sposób wykonania:
Starannie umyte buraki ugotować ze skórką, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Obrany chrzan również zetrzeć na drobnej tarce i przelać wrzątkiem. Połączyć z burakami, doprawić cukrem, solą i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.

Jako że chrzan doskonale pomaga w trawieniu będzie doskonałym dodatkiem do świątecznego stołu.
Smacznego.

 

 

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter

Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi