Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie
Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie3.50 out of 5 based on 2 voters.
Smaczne dania z drobiu w Twoim domu na każdą okazję. Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie. Potrzebujesz: udek z kurczaka, miodu, musztardy, czosnku oraz rozmarynu.
Składniki:
- ½ kg udek z kurczaka
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki musztardy francuskiej
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Udka z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przelać miód.Dodać do niego ocet winny i oliwę z oliwek.Dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze musztardę i czosnek przeciśnięty przez praskę.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Dodać jeszcze kilka gałązek rozmarynu.Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Udka z kuczaka
- Opublikowano: środa, 29, kwiecień 2015 03:38
- Monia
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany