Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Topielec

Jest to winne, niedrogie i smakowite ciasto , które można upiec również w zimie ( wiśnie z kompotu).

 

Składniki:

– 20 dag mąki
– 10 dag masła
– 20 dag cukru
– 5 jaj
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 30 dag wiśni

Wykonanie:
 Oddzielamy białka jaj od żółtek. Mikserem ucieramy masło do białości, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i po trochę cukru. Do ucieranych żółtek dodajmy w sumie 10 dag cukru. Gdy kryształki cukru niemal znikną, dodajemy porcjami makę przesianą z proszkiem do piecznia. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy stopniowo 10 dag cukru. Łączymy utarte żółtka z ubitymi białkami, delikatnie, przy pomocy łyżki, mieszamy.
Tortownicę wykładamy natłuszczonym papierem i wlewamy ciasto. Na wierzchu układamy wymyte i wydrylowane wiśnie.
Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy ok. 50 min. Po lekkim ostudzeniu, wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Uwagi: -zamiast wiśni możemy przygotować ciasto z dodatkiem czereśni lub porzeczek -bita śmietana (36 %) położona na kawałku ciasta nada mu bardzo wykwintny wygląd i znacznie podniesie jego walory smakowe.

 

1 comment for “Topielec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *