Szparagi przepisu Edwarda
Szparagi przepisu Edwarda0 out of 5 based on 0 voters.
Odkrywamy ciekawe pomysły na potrawy z warzyw. Szparagi przepisu Edwarda to nasza dzisiejsza propozycja. Lista zakupów: szparagi białe i zielone, wytrawne wino, masło i żółtka.
Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 125 ml wytrawnego białego wina
- 125 ml wody
- 2 łyżki masła
- 5 żółtek
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Do miski przełożyć miękkie masło.Dodać do niego żółtka i razem utrzeć na puszystą masę.Następnie do rondelka wlać wino oraz wodę i wsypać gałkę muszkatołową.Wstawić go do garnka z gotującą się wodą i zagotować.Wówczas cały czas mieszając dodać stopniowo masło z żółtkami.Mieszać tak długo, aż powstanie gładka, jednolita masa.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Natomiast szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końcówki.Ułożyć je w garnku z osoloną wodą i ugotować.Gotowe odcedzić i ułożyć na talerzu.Przed podaniem polać je sosem.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Szparagi
- Opublikowano: czwartek, 18, luty 2016 06:58
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak