Przepis na pyszne pieczone szparagi w znakomitym sosie. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: szparagów, soku z cytryny, masła oraz żółtek.
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 4 żółtka
- 1/2 kostki masła
- sok z jednej cytryny
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
Sposób wykonania:
-
Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końce.Przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek.Skropić je sokiem z cytryny po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.W między czasie do miski przełożyć żółtka.Dodać do nich sok z cytryny, sól oraz pieprz.Razem dokładnie utrzeć.Następnie ma małym ogniu rozpuścić masło po czym wlewać go stopniowo do ubitych żółtek cały czas mieszając.Gotowe szparagi wyjąć z piekarnika.Przełożyć na talerz i polać sosem.
Liczba porcji: 4