Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szparagi przepisu Adama

Przepis na pyszne pieczone szparagi w znakomitym sosie. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: szparagów, soku z cytryny, masła oraz żółtek. 
 

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 4 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
 

Sposób wykonania:

  1. Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końce.
    Przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek.
    Skropić je sokiem z cytryny po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
    W między czasie do miski przełożyć żółtka.
    Dodać do nich sok z cytryny, sól oraz pieprz.
    Razem dokładnie utrzeć.
    Następnie ma małym ogniu rozpuścić masło po czym wlewać go stopniowo do ubitych żółtek cały czas mieszając. 
    Gotowe szparagi wyjąć z piekarnika.
    Przełożyć na talerz i polać sosem.
     
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *