Szparagi przepisu Adama
Szparagi przepisu Adama0 out of 5 based on 0 voters.
Przepis na pyszne pieczone szparagi w znakomitym sosie. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: szparagów, soku z cytryny, masła oraz żółtek.
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 4 żółtka
- 1/2 kostki masła
- sok z jednej cytryny
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu

Sposób wykonania:
-
Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końce.Przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek.Skropić je sokiem z cytryny po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.W między czasie do miski przełożyć żółtka.Dodać do nich sok z cytryny, sól oraz pieprz.Razem dokładnie utrzeć.Następnie ma małym ogniu rozpuścić masło po czym wlewać go stopniowo do ubitych żółtek cały czas mieszając.Gotowe szparagi wyjąć z piekarnika.Przełożyć na talerz i polać sosem.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Szparagi
- Opublikowano: wtorek, 28, listopad 2017 18:49
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak