Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka Kingi

Ciasto  dla niespodziewanych gości? Czemu nie ? Przygotuj je razem z nami. Szarlotka Kingi to nasza dzisiejsza pozycja. Lista zakupów: jabłka, cynamon, masło, jajko. 
 

Składniki:

  • 1 kg jabłek 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 kostka masła 
  • 3 szkla mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 1 szkl cukru
 

Sposób wykonania:

  1. Obrane jabłka pokroić  w kostkę usuwając gniazda nasienne. 
    Następnie na stolnicę przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
    Dodać masło i razem posiekać.
    Wówczas wbić jajko i dodać 1 szkl cukru.
    Razem dokładnie wyrobić na gładkie jednolite ciasto.
    Gotowe uformować w kulę.
    Owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut.
    Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim dno formy.
    Na cieście rozłożyć jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem.
    Na wierzchu rozłożyć resztę ciasta pokrojonego w paseczki.
    Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *