Ciasto dla niespodziewanych gości? Czemu nie ? Przygotuj je razem z nami. Szarlotka Kingi to nasza dzisiejsza pozycja. Lista zakupów: jabłka, cynamon, masło, jajko.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 1 kostka masła
- 3 szkla mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo
- 1 szkl cukru
Sposób wykonania:
-
Obrane jabłka pokroić w kostkę usuwając gniazda nasienne.Następnie na stolnicę przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.Dodać masło i razem posiekać.Wówczas wbić jajko i dodać 1 szkl cukru.Razem dokładnie wyrobić na gładkie jednolite ciasto.Gotowe uformować w kulę.Owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim dno formy.Na cieście rozłożyć jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem.Na wierzchu rozłożyć resztę ciasta pokrojonego w paseczki.Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 8