Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Strucla z makiem

Składniki:

  • 1,5 szkl. maku
  • ½ szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • jajko
  • 2 łyżki masła
     
    Masa:
  • 1 szkl. maku
  • ½ szkl. cukru
  • jajko
  • 2 łyżki miodu
  • bakalie
  • polewa

    Sposób wykonania:
    Rozkruszone drożdże zalać mlekiem, dodać cukier oraz tyle mąki aby ciasto było gęste, odstawić do wyrośnięcia.
    Następnie do wyrośniętego ciasta dodać pozostałe składniki na końcu dojąc roztopione masło.
    Całość dokładnie wyrobić i ponownie odstawić.
    W między czasie mak zagotować po czym go odcedzić i zemleć, wówczas dodać jajko, miód, bakalie oraz cukier.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Ciasto rozwałkować rozsmarować na nim makowa masę, zawinąć ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 90 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *