Sos pomidorowy Ewy
Sos pomidorowy Ewy0 out of 5 based on 0 voters.
Tysiące sprawdzonych przepisów. Wypróbuj dziś z nami przepis na pyszny sos pomidorowy. Aby go przyrządzić potrzebujesz: pomidorów, czosnku, bazylii, oliwy z oliwek i cebuli.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczką bazylii
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- sól

Sposób wykonania:
-
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać je ze skórki.Następnie pokroić na mniejsze kawałki.Obraną cebulę posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę.Razem wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Lekko przesmażyć po czym wrzucić pomidory.Trzymać na ogniu do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać i tworzyć gęsty sos.Wówczas doprawić go do smaku solą, cukrem i bazylią.Trzymać jeszcze przez chwilę na ogniu.Na koniec zdjąć rondelek z ognia i całość zblendować na gładkie, jednolity sos.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy pomidorowe
- Opublikowano: piątek, 24, kwiecień 2015 05:31
- Monia
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny