Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sorbet truskawkowy Uli

A teraz truskawki w wersji na chłodno. Czyli przepis na pyszny sorbet truskawkowy. Aby go wykonać potrzebujesz: truskawek, cukru, wody i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • 5 szkl truskawek
  • 2/3 szkl cukru
  • 2/3 szkl wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
 

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać wodę.
    Wsypać cukier i zagotować na małym ogniu, aby cukier się rozpuścił.
    Wówczas zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia a potem schłodzić w lodówce. 
    W między czasie truskawki umyć, oderwać zielone szypułki.
    Pokroić na mniejsze kawałki po czym dokładnie zblendować.
    Następnie przetrzeć je przez sito.
    Dodać sok z cytryny wymieszać i wstawić do lodówki do schłodzenia.
    Schłodzone truskawki zmiksować razem z syropem cukrowym/
    Wstawić do zamrażalki na 3 godzinny.
    Po tym czasie ponownie zmiksować i wstawić do zamrażalnika na 3-4 godziny. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *