A teraz truskawki w wersji na chłodno. Czyli przepis na pyszny sorbet truskawkowy. Aby go wykonać potrzebujesz: truskawek, cukru, wody i soku z cytryny.
Składniki:
- 5 szkl truskawek
- 2/3 szkl cukru
- 2/3 szkl wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
-
Do rondelka wlać wodę.Wsypać cukier i zagotować na małym ogniu, aby cukier się rozpuścił.Wówczas zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia a potem schłodzić w lodówce.W między czasie truskawki umyć, oderwać zielone szypułki.Pokroić na mniejsze kawałki po czym dokładnie zblendować.Następnie przetrzeć je przez sito.Dodać sok z cytryny wymieszać i wstawić do lodówki do schłodzenia.Schłodzone truskawki zmiksować razem z syropem cukrowym/Wstawić do zamrażalki na 3 godzinny.Po tym czasie ponownie zmiksować i wstawić do zamrażalnika na 3-4 godziny.
Liczba porcji: 4