Rumiane kopytka
Rumiane kopytka0 out of 5 based on 0 voters.
Przepis na klasyczne domowe kopytka. Aby je wykonać potrzebujesz: ziemniaków, jajka i mąki pszennej.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 130 g mąki pszennej
- sól
- pieprz
- masło do polania lub do podsmażenia
- cynamon do posypania

Sposób wykonania:
-
Ziemniaki obrać, wrzucić do garnka, zalać wodą i ugotować.Miękkie odcedzić i przecisnąć przez praskę.Gdy ostygną wbić jajko i wsypać mąkę.Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.Całość dokładnie wyrobić na gładkie, jednolite ciasto.Z gotowego ciasta uformować cienkie wałeczki.Następnie pokroić je na skos na kluseczki.Tak przygotowane wrzucić do osolonej ody.Gotować kilka minut od wypłynięcia.Miękkie odcedzić.Można podawać już je w takiej postaci poplane masłem i posypane cynamonem lub wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem i lekko zarumienić.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Kopytka
- Opublikowano: sobota, 30, maj 2020 09:34
- Monia