Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Puree z kalafiora Oli

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Tym razem przepis na pyszne puree z kalafiora. Do jego wykonania potrzebujesz: kalafiora, masła, czosnku i śmietany. 
 

Składniki:

  • 1/2 główki kalafiora 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 30 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 100 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora dokładnie oczyścić i podzielić na różyczki.
    Wrzucić je na patelnie z rozgrzanym masłem
    Dodać do niego obrany czosnek przeciśnięty przez praskę. 
    Trzymać na ogniu około 3 minut.
    Po tym czasie podlać go odrobiną mleka i pozostawić na ogniu przez kolejne 3 minuty.
    Następnie wlać śmietanę i dusić na małym ogniu do miękkości kalafiora.
    Wówczas zdjąć patelnie z ognia.
    Całość dokładnie zmiksować blenderem na gładkie puree.
    Na koniec doprawić go do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *