Puree z kalafiora Oli
Puree z kalafiora Oli 0 out of 5 based on 0 voters.
Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Tym razem przepis na pyszne puree z kalafiora. Do jego wykonania potrzebujesz: kalafiora, masła, czosnku i śmietany.
Składniki:
- 1/2 główki kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 3 łyżki mleka
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Kalafiora dokładnie oczyścić i podzielić na różyczki.Wrzucić je na patelnie z rozgrzanym masłemDodać do niego obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Trzymać na ogniu około 3 minut.Po tym czasie podlać go odrobiną mleka i pozostawić na ogniu przez kolejne 3 minuty.Następnie wlać śmietanę i dusić na małym ogniu do miękkości kalafiora.Wówczas zdjąć patelnie z ognia.Całość dokładnie zmiksować blenderem na gładkie puree.Na koniec doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Kalafior
- Opublikowano: piątek, 20, marzec 2015 06:10
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak