Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ptysie z karmem w czekoladzie

Ciasto:

 

  • ½ kostki masła
  • 1 ¾ szkl; mąki pszennej
  • 6 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz
  • cukier puder

     

    Krem:

  • 2 szkl. słodkiej śmietanki
  • 1 ½ tabliczki czekolady
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka mleka
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżeczką cukru waniliowego
  • zagęstnik

 

 

Sposób wykonania:
Masło wrzucić do 1 szklanki zagotowanej wody po czym energicznie mieszając dodać mąkę.
Mieszając trzymać na małym ogniu (około 10minut) aż całość zgęstnieje.
Po tym czasie przełożyć do makutry i gdy trochę ostygnie dodać proszek do pieczenia oraz jajka.
Całość dokładnie wymieszać aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i piec około 30 minut.
W między czasie połowę tabliczki, mleko oraz masło podgrzewać na małym ogniu , aż wszystkie  składniki dokładnie się ze sobą połączą.
Następnie śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego, pod koniec dodając zagęstnik, oraz resztę czekolady startej na tarce,
Całość dokładnie wymieszać i powstałym kremem przełożyć pysie.
Polać je czekoladową polewą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *