Ciasto:
- ½ kostki masła
- 1 ¾ szkl; mąki pszennej
- 6 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz
- cukier puder
Krem:
- 2 szkl. słodkiej śmietanki
- 1 ½ tabliczki czekolady
- łyżeczka masła
- łyżeczka mleka
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczką cukru waniliowego
- zagęstnik
Sposób wykonania:
Masło wrzucić do 1 szklanki zagotowanej wody po czym energicznie mieszając dodać mąkę.
Mieszając trzymać na małym ogniu (około 10minut) aż całość zgęstnieje.
Po tym czasie przełożyć do makutry i gdy trochę ostygnie dodać proszek do pieczenia oraz jajka.
Całość dokładnie wymieszać aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i piec około 30 minut.
W między czasie połowę tabliczki, mleko oraz masło podgrzewać na małym ogniu , aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.
Następnie śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego, pod koniec dodając zagęstnik, oraz resztę czekolady startej na tarce,
Całość dokładnie wymieszać i powstałym kremem przełożyć pysie.
Polać je czekoladową polewą.