Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przepis na świąteczny piernik

Wykonanie tego świątecznego ciasta jest dziecinnie proste. Dziś przepis na świąteczny piernik. Lista zakupów: miód, jajka, mąka, przyprawa do piernika. 
 
 

Składniki:

  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl miodu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 6 jaj
  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 szkl śmietany (18%)

 

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wrzucić margarynę i wsypać cukier.
    Dodać jeszcze miód i postawić rondelek na małym ogniu.
    Cały czas mieszając podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą.
    Wówczas dodać przyprawę do piernika i śmietanę.
    Dokładnie wymieszać i zagotować.
    Zdjąć z ognia do ostygnięcia.
    Wówczas dodać mąkę przesianą z sodą i cynamonem.
    Wrzucić jeszcze żółtka i całość wymieszać.
    Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Gotowe ciasto przelać do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec około 1 godziny.
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *