Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomarańczowa rolada

Składniki:

  • jajka 5 sztuk
  • cukier 5 łyżek
  • mąka 5 łyżek
  • dżem pomarańczowy 1 słoik
  • cukier puder 15 dag
  • śmietana 18 % 1 łyżka
  • sok z pomarańczy 1 łyżka
  • pomarańczowe wiórki kokosowe
  • sól

    Sposób przyrządzenia:
    Żółtka należy ukręcić z cukrem tak, jak na kogel mogel. Białka należy
    ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać kogel mogel, a później po
    troszeczku mąkę ciągle delikatnie mieszając. Dużą, prostokątną blachę
    należy wyłożyć papierem do pieczenia( najlepiej brązowym), wylać na nią
    ciasto i równo rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec w
    nim ciasto przez około 20 minut. Biszkopt po upieczeniu należy wyjąć z
    piekarnika i zwinąć jak na roladę. Później rozwinąć, posmarować dżemem
    pomarańczowym. Z cukru pudru, śmietany, soku pomarańczowego należy
    przygotować lukier- cukier utrzeć ze śmietaną i dodać sok. Wierzch
    rolady należy polukrować i posypać wiórkami pomarańczowymi.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *