Placek cytrynowy
Placek cytrynowy4.65 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru pudru
- pestka masła
- 2 szkl. mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 2 cytryny
- skórka starta z 2 cytryn
- tłuszcz
- tarta bułka
-
Białka ubić na sztywną pianę po czym dodać do niej gorący tłuszcz, wymieszać i odstawić na 2 minuty.
Po tym czasie dodać sok wyciśnięty sok i posiekaną z cytryny oraz żółtka.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze mąkę oraz proszek do pieczenia.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 35 minuty.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta
- Opublikowano: wtorek, 08, marzec 2011 08:55
- Bartek Ziembicki
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy