Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierś z kurczaka w sosie curry Uli

Baza najlepszych przepisów na potrawy z kurczaka. Tym razem przepis na pierś z kurczaka w sosie curry. Do jej wykonania potrzebujesz: piersi z kurczaka, curry, bulionu warzywnego, cebuli oraz czosnku.   
 

Składniki:

  • ½ kg piersi z kurczaka
  • ½ szkl bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka masła 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Obraną cebulę oraz czosnek drobno posiekać.
    Wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem.
    Lekko poddusić po czym dodać pierś z kurczaka.
    Całość oprószyć curry i smażyć na średnim ogniu, aż kurczak się zarumieni.
    Wówczas wlać bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym.
    Wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut.
    Na koniec zaprawić całość śmietaną.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *