Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony boczek Marleny

Dziś podajemy przepis na pyszny pieczony boczek pomysłu Marleny. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: boczku wieprzowego, czosnku, oliwy z oliwek i rozmarynu. 
 

Składniki:

  • 1 kg boczku wieprzowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
 

Sposób wykonania:

  1. Boczek dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowy ręczniku. 
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Zalać go oliwą z oliwek.
    Dodać słodką oraz ostra paprykę i kolendrę.
    Wrzucić pokruszony listek laurowy i rozmaryn.
    Na koniec dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać. 
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić na całą noc do lodówki.
    Następnego dnia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 do 1,5 godziny.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *