Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone karczochy Dawida

Znakomite przepisy na wszelakie okazje. Dziś przepis na pieczone karczochy Dawida. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: karczochów, czosnku, oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 10 karczochów
  • 10 ząbków czosnku
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Z karczochów oderwać zewnętrzne zdrewniałe liście oraz odciąż zdrewniałe nóżki.
    Następnie ze środka wykrawamy część  ze włoskami.
    Skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Zalać go oliwą z oliwek.
    Dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Karczochy ułożyć na blasze na sztorc.
    Do każdego karczocha wlać oliwę z oliwek z przyprawami.
    Podlewamy je wodą.
    Tak przygotowane wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec pod przykryciem około 20 minut.
    Po 20 minutach zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *