Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczarki nadziewane mięsem i kaszą

Składniki:

  • 20 kapeluszy pieczarek
  • 1/5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 60 dkg mielonego mięsa drobiowego
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 20 dkg żółtego sera gouda
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • natka pietruszki
  • oliwa, sól, pieprz do smaku


 

Sposób przyrządzenia:
Do osolonego wrzątku dodajemy kaszę, zmniejszamy ogień i na małym ogniu gotujemy jeszcze około 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso wykładamy do miseczki, dodajemy, posiekaną natkę pietruszki cebulę. Dodajemy jajka i pokrojoną w kostkę paprykę. Łączymy razem z kaszą, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek. W żaroodpornej foremce skropionej oliwą układamy pieczarki na wierzch pieczarek kładziemy po łyżeczce koncentratu pomidorowego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy tartym żółtym serem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *