Piaskowa babka
Piaskowa babka0 out of 5 based on 0 voters.
Składniki:
- ½ kostki masła
- 4 jajka
- 12 dag cukru pudru
- 24 dag mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ laski wanilii
- ½ szkl mleka
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- cukier puder
- cukier waniliowy
Sposób wykonania:
Do masła dodać cukier puder i całość dokładnie utrzeć na puszystą masę.
Następnie nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku a potem utłuczoną i przesianą przez sito wanilię.
Gdy składniki się połączą dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wyrobić, wlewając małymi partiami mleko.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bulką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
- Szczegóły
- Kategoria: Babki
- Opublikowano: piątek, 22, marzec 2013 08:19
- Marek Knap
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy