Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piaskowa babka

 

Składniki:

  • ½ kostki masła
  • 4 jajka
  • 12 dag cukru pudru
  • 24 dag mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ laski wanilii
  • ½ szkl mleka
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • cukier puder
  • cukier waniliowy

Sposób wykonania:
Do masła dodać cukier puder i całość dokładnie utrzeć na puszystą masę.
Następnie nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku a potem utłuczoną i przesianą przez sito wanilię.
Gdy składniki się połączą dodać mąkę przesianą  razem z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wyrobić, wlewając małymi partiami mleko.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bulką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *