Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Papryka w solance po bułgarsku

Składniki:

  • 5 kg kolorowej papryki
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 nieduży korzeń chrzanu
  • 1 korzeń pietruszki
  • ¼ niedużej bulwy selera
  • 2 g nasion kolendry

    Zalewa:

  • 4,5 litra wody
  • 35 dkg soli
  • 1,5 szklanki octu

    Sposób przyrządzenia:
    Paprykę oczyścić, przekroić na połowę, usunąć nasiona, ułożyć w czystych słojach. Warzywa obrać, utrzeć na grubej tarce, dodać do słoi. Składniki zalewy wymieszać w dużym rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut usuwając ewentualnie wytwarzającą się pianę. Solankę schłodzić, zalać nią zawartość słoi, dokładnie zamknąć. Pozostawić na 10-12 dni w temperaturze pokojowej. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Grażyna Biernacka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *