Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Papryka marynowana na sposób bułgarski

Składniki:

  • 2,5 kg oczyszczonej, pokrojonej w krążki papryki
  • 1 pokrojony w plastry czosnek
  • 10 całych ząbków czosnku
  • 1 obrana, pokrojona w plastry pietruszka
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • Marynata:
  • ½ litra wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 5 %
  • 2 szklanki oleju
  • 10 dkg cukru
  • sól do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować. W sterylnie czystych słojach ułożyć paprykę, pietruszkę, czosnek, przyprawy zalać wrzącą marynatą, szczelnie zamknąć. Odwrócić dnem do góry, pozostawić do czasu aż słoje wystygną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *