Ostry sos chilii Patryka
Ostry sos chilii Patryka0 out of 5 based on 0 voters.
Przepis dla miłośników ostrych smaków czyli ostry sos chilii Patryka. Do jego wykonania będziesz potrzebować: papryczek chilii, ketchupu, czosnku, imbiru oraz cukru.
Składniki:
- 5 papryczek chili
- 2 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka utartego kłącza imbiru
- 100 ml winnego octu
- 1/2 szkl cukru
- sól

Sposób wykonania:
-
Papryczki przekroić wzdłuż na pół i usunąć z nich pestki po czym je posiekać.Następnie do rondelka wlać ocet.Dodać do niego cukier i mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie syrop.Wówczas dodać do niego obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, chillii i starty imbir.Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu do zgęstnienia.Następnie dodać jeszcze ketchup.Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: czwartek, 01, październik 2015 06:06
- Monia
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny