Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Opiekane ziemniaczki

Pyszne, chrupiące i mocno aromatyczne opiekane ziemniaczanki. Do ich wykonania będziesz potrzebować; ziemniaków, oliwy z oliwek, słodkiej i ostrej papryki oraz tymianku i rozmarynu. 
 

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki dokładnie obrać i pokroić w kostkę.
    Następnie do oliwy z oliwek dodać słodką oraz ostrą paprykę.
    Wrzucić jeszcze tymianek i rozmaryn.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą polać ziemniaki.
    Całość dokładnie wymieszać, aby ziemniaki całe były pokryte ziemniakami.
    Ułożyć je równomiernie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *