Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z ciasta biszkoptowego z konfiturami wiśniowymi

Składniki:

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 4 żółtka
  • 4 ubite na sztywną pianę białka
  • szczypta soli

     

    Farsz:

  • konfitury wiśniowe

 

 

Sposób przyrządzenia:
Do miski wybić żółtka, dodać mleko i sól, dokładnie wymieszać, zmiksować na gładką masę, dodać wodę, ponownie zmiksować. Do tak przygotowanego ciasta dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Gorącą patelnię cienko nasmarować tłuszczem (kawałkiem słoniny nabitym na widelec), wlać ciasto, poruszając patelnia rozprowadzić ciasto na całej powierzchni patelni. Smażyć do momentu aż ciasto zacznie odstawać na brzegach, obrócić i dopiec. Wykładać na talerz odwrócony do góry dnem. Farsz rozkładać na naleśnikach i składać w „kopertę” i podawać.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *