Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki Poli

Pyszne, chrupiące naleśniki. Idealne na niedzielny deser. Do ich wykonania potrzebujesz: mąki pszennej, jajek, mleka i wody gazowanej. 
 

Składniki:

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 3/4 szkl wody gazowanej 
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • olej do smażenia
  • syrop klonowy do podania 

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiać mąkę z dodatkiem szczypty soli.
    Następnie wlać do niej mleko oraz dodać roztrzepane jajka.
    Na koniec wlać jeszcze olej.
    Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
    Z powstałego cista smażyć naleśniki na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju.
    Gotowe złożyć w trójkąty i przed podaniem polać syropem klonowym. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *